Minister Wiebes

Minister Wiebes

Tegenover me in een Haagse lunchroom zat minister Wiebes. Hij zat voorovergebogen met zijn neus in de politieke stukken.

Met mijn man had ik net de winkel Hannes koopt alles bezocht. Ik was deze maand niet alleen een coachingsbedrijf gestart, we waren ook bezig in Spanje een retraiteoord op te zetten. Het huis dat we om die reden gekocht hadden was prachtig, maar om het evenzo goed in te richten moesten we behoorlijk in de beurs tasten. Bij Hannes koopt alles wilden we wat kasten kopen omdat de prijs voor tweedehands spul in Spanje schrikbarend hoog gebleken was. 'In Spanje gaan de prijzen wel drie keer over de kop,' had Hannes ons zojuist bevestigd. '

Dat die prijzen zo hoog waren had alles met de Russen te maken. 'Die Poetinzonen hebben rollen met geld!' had De Havik, een Spaanse antiekhandelaar extatisch uitgeroepen. En met zijn hand had hij me laten zien aan wat voor dikte ik qua geldrollen wel niet denken moest.

'En? Wat denk je?' Ik schrok op uit mijn gedachten. 'Gaan we die kasten nou kopen of niet?’ vroeg mijn man. 'Ondernemen is je nek uitsteken!' had hij de laatste weken steeds geroepen. Toch maakte alle uitgaven hem zichtbaar onrustig.

’Kijk eens wie er achter je zit,’ fluisterde ik. Mijn man keek over zijn schouder en ik zag het hem denken; al die Wiebesbinnenhofmannetjes met hun vergeten lichamen! Al die Wiebeskereltjes bij wie de werk – privébalans ver te zoeken was! Die konden wel wat diepgaande coaching en Spaanse retraite gebruiken!

Handig viste mijn man een visitekaartjes van mijn bedrijfje uit zijn portemonnee. 'Durf je?' zei hij. En uitdagend schoof hij het dingetje, als betrof het een weddenschap, naar me toe. Ik keek naar Wiebes.

Na even wachten, het ultieme moment leek niet vanzelf te komen, stond ik op en bewoog ik zo nonchalant mogelijk naar de deur. En passant legde ik mijn kaartje voor Wiebes zijn neus. 'Sorry dat ik u stoor, maar misschien heeft u hier iets aan?' zei ik koket. Wiebes leek ongemakkelijk.

Buiten had mijn man de fietsen al van het slot gehaald. Het was gaan regenen. Door het raam zagen we hoe Wiebes mijn kaartje bestudeerde. 'Als hij ze allemaal goed op een rijtje heeft, belt hij je vandaag nog op,' zei mijn man.

WWW.ROCACOACHING.NL

De afbeelding is van Eko Nugroho