SCHILDPADDEN KUNNEN MEER OVER DE WEG VERTELLEN DAN HAZEN

'Kun je me niet een paar tips geven waarmee ik een roman kan schrijven?' vroeg de cliënte. Ik zag de cliënte voor het eerst. Ze had al menig schrijfcoach versleten wist ik, dat had ze gedeeld in ons mailcontact.

Het was warm in mijn coachruimte maar de cliënte droeg een hooggesloten winterjas en hippe bontlaarjes. Zweetdruppels parelden op haar voorhoofd. 'Waar wil je over schrijven?' vroeg ik. 'Hier heb ik dus geen tijd voor,' zuchtte ze, 'ik hoopte dat jij anders was.'

Ik deed mijn ogen dicht.

'Misschien kan ik beter gaan?' er klonk onzekerheid door in de stem van mijn cliënte, dat was een begin. Na een minuut of vijf, toen ik mijn ogen weer opendeed, zag ik een traan over haar wang rollen. 'Weet je waarom je hier bent?' vroeg ik. 'Alles in mijn kop rent, geen overzicht! Dat is mijn probleem,' snikte ze. Ik knikte, daar wist ik alles van.

We keken naar buiten en haalden adem. De boom aan de overkant zwaaide met zijn tak. Plots begon de cliënte over haar tocht hiernaartoe te vertellen, en over schrijfangst.

'Misschien moet je dit maar eens opschrijven,' zei ik. Schrijven is soms gewoon de kraan openzetten. Ik richtte mijn blik weer op mijn cliënte maar alleen een hoopje tissues getuigden nog van haar aanwezigheid. Mijn telefoon bliepte.

'Ik weet hoe ik moet beginnen!, las ik op het beeldscherm,' dank je!'. Ik keek uit het raam naar mijn straat, en dacht dat ik een haas zag rennen.

HEB JIJ OOK BEHOEFTE AAN OVERZICHT, STRUCTUUR EN INSPIRATIE? Ik maak graag tijd voor jou. Neem contact op met Roca Coaching voor een gratis kennismaking. Naast schrijfcoaching en begeleiding bij creatieve trajecten biedt Roca levens- en loopbaancoaching voor creatieveling.

* Bovenstaande tekst is met toestemming van de cliënte geschreven en geplaatst.

*Schildpadden kunnen meer over de weg vertellen dan hazen, is een citaat van Kahlil Gibran