Lieve coach help me - 1

Lieve coach help me - 1

'Lieve coach, mag ik even bij je aankloppen? Ik ben een creatieveling die niet uit zijn leven/werk/creativiteit haalt wat erin zit. En ik zou dat zó graag veranderen! Ik beschik over een kop verstand en talent, maar het lukt me niet mezelf (voldoende) in de wereld te zetten. HELP, ik zit vast!'

Herken jij je in bovenstaande? Dan is dit misschien iets voor jou! Als creatieveling met stagnatie kun je mij een vraag mailen waar ik antwoord op geef. Daarnaast behandel ik elke donderdag in Lieve coach... Help me! anoniem een van de gestelde vragen. Vandaag is het de vraag van Paul R Kooij; acteur bij o.m. het Rotheater, het NNT en o.a te zien als boze buurman in Ja zuster, nee zuster.

DE VRAAG VAN PAUL R KOOIJ:  Lieve Coach, probleem: zit gedwongen al maanden thuis omdat de theaters gesloten zijn en het spelen en reizen mijn leven is. Zak weg in lethargische lamlendigheid, terwijl er zoveel tijd is om van alles te creëren. vraag: hoe voorkom ik dat ik het beeld van mijzelf krijg dat ik een onzelfstandige, niet creatieve en luie toneelspeler ben? Dit mag openbaar in Uw rubriek. Met groet groet, Paul R. Kooij

ANTWOORD VAN LIEVE COACH:  Allereerst Paul, je bent geen luie toneelspeler! Heb je een plakboek? Blader het eens door en realiseer je hoeveel mensen jij gelukkig hebt gemaakt (ondergetekende incluis) met jouw talent. Bovendien, jezelf veroordelen verlamt en creëert stagnatie, dus stop daarmee! Stel jezelf liever de vraag: hoe komt het dat ik mijn creativiteit niet in daden vertaal? Wat heb ik nodig om het wel te laten stromen en in actie te vertalen?

Misschien ligt er een oorzaak in het feit dat je gewend bent binnen kaders creatief te zijn? Het scrip, de regisseur. Wellicht ben je daar vertrouwd mee geraakt en/of past jou dat gewoon beter? Om de situatie te veranderen zou ik je aanraden: vraag iemand deze kaders voor je te maken. Dat kan met een coach, maar je kunt het natuurlijk ook een collega of je buurvrouw vragen. Vraag of hij/zij jou opdrachten geeft binnen een tijdskader (structuur is belangrijk!).

Je kunt ook een stap verder gaan en jezelf in tweeën splitsen. Op maandag ga je bijvoorbeeld in gesprek met Paul A, die vraagt aan Paul B: wat zou jij nou eens leuk vinden om te doen Paul? En op dinsdag (dus stringent gescheiden!) laat je Paul B daar antwoord opgeven: tjah, het liefste zou ik eens wat met kleurkrijt lummelen en rijmwoorden schrijven .... En op woensdag laat je Paul A een opdracht bedenken voor Paul B (vandaag ga je een rap schrijven Paul, op rijm en in kleur!) Waar Paul B dan, de dag erna, mee aan de slag gaat, enzovoorts.

Kun je hier iets mee? Hope so! Kus van je coach

Wil jij ook meedoen?

Stuur onder de titel Lieve Coach voor donderdag een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Schrijf daarin beknopt:

  • Je probleem
  • Je vraag
  • Of ik deze vraag wel/niet in deze rubriek mag gebruiken en zo ja onder welke naam.

Je zult merken dat jij met je problemen niet alleen bent, en dat je met mijn antwoord van stagnatie naar actie gaat! Ik kijk ontzettend uit naar jullie vragen!