Afbeelding Eko Nugroho

Lieve coach help me - 2

'Lieve coach, mag ik even bij je aankloppen? Ik ben een creatieveling die niet uit zijn leven/werk/creativiteit haalt wat erin zit. Ik beschik over een kop verstand en ik kan van alles, maar het lukt me niet mijn talenten tot uitdrukking te brengen. HELP, ik zit vast!'

Herken jij je in bovenstaand fragment? Mail mij dan jouw probleem en jouw vraag en ik geef antwoord.Daarnaast behandel ik elke donderdag in Lieve Coach Help me! anoniem een van de gestelde vragen; vandaag is het de vraag Van Liesbeth, toneelschrijver.

VRAAG: Lieve Coach, ik heb een vaag idee voor een toneelstuk maar ik weet niet hoe ik eraan moet beginnen. Elke poging strandt. En loslaten gaat ook niet. Wat moet ik doen? Groetjes, Liesbeth

ANTWOORD: Lieve Liesbeth, het is een rotgevoel zo vast te zitten! Probeer om te beginnen het idee dat je MOET schrijven los te laten en ga even iets ontspannends doen. Dan, als je zover bent zet je de volgende stappen:

 A) ga zitten met je ogen dicht en droom jouw toneelstuk. Let op! Niet nadenken over structuur, oorzaak-gevolg en andere logica, DROOM, alles kan. Wat zie je? Wat gebeurt? Wat is de sfeer? Wie zijn er aanwezig? Wat willen ze?

B) ga nu zitten en schrijf dit allemaal op (tekenen mag ook, zet maar een klokje op 15/20 min). Belangrijk: denk niet praktisch en in obstakels, in deze opdracht kan ALLES. Jij kan alles, iedereen kan alles, en je hebt alle middelen. Doel is te vangen wat je wilt maken. Leg wat je geschreven hebt dan weg.

C) De volgende dag pas herlees je het en ga je jouw ideeën terugbrengen tot hun essentie (waar staat het voor?) schrijf dat op in kernwoorden, kernzinnen. Zitten er herhalingen in? Kun je een hiërarchie in je ideeën aanbrengen? Wat is belangrijk en wat is bijzaak? Laat het weer rusten.

D) Bedenk nu op basis van dat wat je geschreven hebt 5 mogelijke toneelstukken. Vat ze elk in een paar zinnen samen en geef elk stuk een thema. Laat het weer rusten.

E) Herlees de 5 ideeën: zit er één tussen die jouw aandacht trekt? Of is het in elk stuk een ander onderdeel dat je aanspreekt; kun je die onderdelen samenvoegen?

Natuurlijk zijn er nog meer stappen, maar misschien is dit voldoende om te starten? Tip: probeer in het creatieproces steeds weer terug te gaan naar je oer-idee om inspiratie op te doen en bij de kern van wat je wilt maken te blijven. Kun je hier iets mee? Hope so! Kus van je coach.  

Doe je ook mee? Zo doe je dat:

Onder de titel Lieve Coach kun je elke week voor donderdag een mail sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

In de mail schrijft je beknopt:

  • Je probleem
  • Je vraag
  • Of ik deze vraag wel/niet in deze rubriek mag gebruiken en zo ja onder welke naam. Ik kijk ontzettend uit naar jullie vragen! Met Roca ben je niet alleen!