Lieve coach help me - 5

Lieve coach help me - 5

Lieve coach, vroeger zat ik vol ideeën, zo veel dat ik er gek van werd, nu komt er niets meer uit mij, geen idee, geen inspiratie! En ik wil zo graag weer ideeën verwezenlijken, iets neerzetten, want daar word ik zo blij van!!! (vraag van Marjan, regisseur)

Lieve Marjan, het feit dat jouw inspiratie zich heeft teruggetrokken kan verschillende redenen hebben. Om de ware oorzaak te achterhalen moet ik meer van je weten. Wel kan ik tips geven over hoe je er het beste mee om kunt gaan. Daar gaat ie:

1) Hoe waren jouw omstandigheden toen er nog wél inspiratie was? Zijn er misschien een aantal basisvoorwaarden? Zou je een aantal van die voorwaarden in ere kennen herstellen?

2) Het is belangrijk om ideeën en inspiratie niet door elkaar te halen. Eerst komt inspiratie: wat neem je waar, wat raakt je, wat vind je mooi, grappig, spannend. Pas daarna komen de ideeën. Neem eerst alle tijd voor stap één, die is het meest gevoelig! Moeten en haast werken sowieso verlammend.

3) Zie inspiratie niet als iets dat weg is maar als iets dat zich tijdelijk verstopt. Kun je met hem/haar in gesprek gaan en vragen waarom zij/hij zich teruggetrokken heeft? Kun je vragen wat hij/zij nodig heeft om bij je terug te komen? Bijvoorbeeld rust, buitenzijn, avontuur, gesprekken, leesvoer, schoonheid? Het helpt echt om jouw inspiratie te verpersoonlijken, en met hem/haar in gesprek te gaan! Wees hierin sterker dan je schaamte.

4) Beweging, de natuur in, een teveel aan prikkels mijden, je fantasie stimuleren, alleen zijn en input goed afwisselen, zijn allemaal ingrediënten die bij veel mensen aan de basis van hun inspiratie staan.

5) Praat over je probleem, geef er lucht en aandacht aan.

Ben jij ook een creatieveling die vastzit? Stuur een mail met jouw probleem en vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en je krijgt antwoord. Om de donderdag behandel ik bovendien in Lieve Coach Help me! een van de gestelde vragen. Laat me daarom in je mailtje ook weten of ik jouw vraag in deze rubriek mag gebruiken en of je dat anoniem of onder je eigen naam wilt.

Met Roca ben je niet alleen!