Lieve coach help me - 6

Lieve coach help me - 6

Lieve coach, ik ben een designer die niet kan kiezen. Mijn hoofd zit tjokvol met ideeën en ik begin ook aan van alles, maar ik maak zelden iets af. Wat moet ik doen?! (Petra, industrieel ontwerper)

Lieve Petra, ik heb een stappenplan voor je gemaakt. Ik hoop dat je ermee uit de voeten kunt!

Stap 1) Neem een schrift en doop dat om tot jouw ideeënboek. Beloof jezelf hier al je ideeën in op te schrijven. Werk echter alleen met kernwoorden en schetsen, concepten worden hier niet uitgewerkt. Waarom? Ideeën vasthouden in je hoofd kost veel energie, door ze op papier te zetten maak je ruimte in je systeem voor de projecten waar je echt mee bezig wilt zijn.

Stap 2) Blader in een later stadium eens door je ideeënboek; je zult merken dat je een groot deel van de plannen als potentieel project kunt wegstrepen. Maar vooral zul je zien dat veel van jouw ideeën eigenlijk over hetzelfde gaan. Probeer de overeenkomsten te vinden. Dat is het onderwerp of vraagstuk waar jij je werkelijk toe verhouden wilt. Zet dit idee/concept in een ander schrift, het schrift waarin je jouw meer duurzame plannen uitwerkt.

Stap 3) Dan het kiezen tussen de verschillende projecten: probeer de ideeën die je in het tweede schrift verzameld hebt nog niet met elkaar te vergelijken. Onderzoek ze eerst los van elkaar (laat daarbij ook de voors en tegens niet steeds door elkaar lopen!) Schrijf eerst de positieve dingen eens op; waarom wil ik dit maken? Noteer dan pas de obstakels en de twijfels (inderdaad, je maakt een ouderwets plussen en minnen lijstje!). Stel jezelf vervolgens vragen waar je jezelf ook écht antwoord op geeft; dit maakt dat je voorwaarts denkt en niet in cirkels beweegt. Als je dit voor elk afzonderlijk project gedaan hebt, leg je de verschillende ideeën eens naar elkaar. De kans is groot dat je het project waar jij je echt toe verhouden wilt er als vanzelf uitpikt.

Ben jij ook een creatieveling die vast zit? Stuur een mail met jouw probleem naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en ik geef je antwoord. Om de week behandel ik op donderdag in Lieve Coach Help Me! een van de gestelde vragen. Laat daarom weten of ik jouw vraag voor deze rubriek mag gebruiken en of je dat anoniem wilt of onder je eigen naam. Ik kijk uit naar jullie vragen!

Met Roca ben je niet alleen!